Βίλια
Βιλια. Τα Βίλια βρίσκονται 56 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Ο πρώην δήμος Βιλίων ιδρύθηκε το 1835 και είναι ένας από τους παλαιότερους της Ελλάδας, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα ελάχιστα, πλέον, γραφικά χωριά της Αττικής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων, εκτείνεται σχεδόν αμφιθεατρικά στη νότια πλευρά του Κιθαιρώνα και τα σημερινά όριά του περιλαμβάνουν τα Βίλια, με την πλούσια βλάστηση του ελατοδάσους και τις παραλίες στο Πόρτο Γερμενό, την Ψάθα και το Αλεποχώρι. Συνορεύει βόρεια με τον Δήμο Ερυθρών και τις κοινότητες Πλαταιών και Kαπαρελίου, νότια με τον Δήμο Μεγαρέων, ανατολικά με την Κοινότητα Οινόης και δυτικά βρέχεται από την Αλκυονίδα θάλασσα. Η πρόσβαση στα Βίλια από την Αθήνα γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών. Ο σημερινός πληθυσμός του Δήμου Βιλίων υπολογίζεται σε 3.413 κατοίκους. Το όνομα του χωριού προήλθε από τα Ειδύλλια, λόγω του πραγματικά ειδυλλιακού περιβάλλοντος της περιοχής. Τα Βίλια κατοικήθηκαν για πρώτη φορά στα ύστερα βυζαντινά χρόνια και γύρω στα τέλη του 14ου αιώνα εποικίστηκαν από Αρβανίτες, που αναμείχθηκαν με το ντόπιο στοιχείο. Μαζί με άλλα έξι χωριά της Μεγαρίδας –τα Κούνδουρα, το Μάζι, την Περαχώρα, τα Μέγαρα, τα Μπίσια και τα Εξαμίλια– τα Βίλια αποτελούσαν τα Μεγάλα Δερβένια και είχαν ιδιαίτερη στρατιωτική σημασία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Στην Επανάσταση του 1821, οι Βιλιώτες μαζί με τους κατοίκους των Κουνδούρων και του Μαζίου ήταν οι πρώτοι που προσέφεραν τη βοήθειά τους στις πολιορκίες της Κορίνθου, των Θηβών, της Χαλκίδας, της Λιβαδειάς και της Ακρόπολης των Αθηνών. Στην περιοχή των Βιλίων σώζονται πολυάριθμες εκκλησίες και μοναστήρια. Οι Βιλιώτες από νωρίς ασχολήθηκαν με ταδασικά επαγγέλματα (ρητινοσυλλογή, καρβουνοποιία, καυσοξύλευση) και την κτηνοτροφία, εκμεταλλευόμενοι τα πυκνά δάση πεύκου που κάλυπταν την περιοχή μέχρι τα χρόνια της Κατοχής, όταν καταστράφηκαν από διαδοχικές πυρκαγιές. Ιδιαίτερα οι ρετσινάδες αναγκάζονταν να μεταναστεύουν εποχικά, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, σε μακρινές περιοχές (Χαλκιδική, Θάσο, Πελοπόννησο), για να εξασφαλίσουν δασοτεμάχια προς εκμετάλλευση. Εκτός από τους δασεργάτες και τους κτηνοτρόφους, υπήρχαν και άλλα παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν σιγά-σιγά, όπως οι τεχνίτες (νερομυλωνάδες, υφαντές, σιδεράδες, σαμαράδες) και οι αγωγιάτες. Η άλλοτε αυτάρκης οικονομία του χωριού, βασισμένη στην πολυκαλλιέργεια των βασικώνειδών διατροφής και στην άμισθη προσφορά εργασίας όλων των μελών του νοικοκυριού, έπαψε να ισχύει με το άνοιγμα της βιλιώτικης κοινωνίας και τη δημιουργία οικονομικών σχέσεων με τα γειτονικά αστικά κέντρα, ιδιαίτερα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αναζήτησε καλύτερη τύχη σε Αθήνα, Ελευσίνα και Αιγάλεω, ενώ οι νέοι συνέχιζαν την εκπαίδευσή τους στα ανώτερα ιδρύματα. Η βιλιώτικη κοινωνία παρέμενε κλειστή και απομονωμένη μέχρι το 1950 περίπου και οι σχέσεις της με την υπόλοιπη κοινωνία επιτυγχάνονταν με τη μεσολάβηση των ντόπιων ρητινεμπόρων, των ειρηνοδικών και των συμβολαιογράφων.
Οι ρητινέμποροι μαζί με τους δασοϊδιοκτήτες αποτελούσαν την κοινωνικά ισχυρότερη επαγγελματική κατηγορία και θεωρούνταν ως «οι καλές οικογένειες» των Βιλίων. Ήταν οι οικογένειες που διαφέντευαν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και είχαν πρόσβαση στα δημόσια αξιώματα μέσα και έξω από το χωριό. Σήμερα, κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η αλιεία και η ρητινοκαλλιέργεια. Επιπλέον ο τουρισμός, βασικά εσωτερικός, που ξεκίνησε δειλά τη δεκαετία του 1950 και αναπτύχθηκε σταθερά έως σήμερα με την εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής των Βιλίων, σήμανε την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Η οικονομική εξέλιξη της περιοχής των Βιλίων έχει αποτυπωθεί στην οικοδομική και πολεοδομική εικόνα τους, που χαρακτηρίζεται από νεόδμητες οικοδομές, ασφαλτοστρωμένους δρόμους και επέκταση του σχεδίου πόλεως. Εδώ και αρκετά χρόνια, παρατηρείται στα Βίλια ένα κύμα παλιννόστησης οικογενειών που ζουν και εργάζονται στα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Η παραλία του Πόρτο Γερμενό είναι από τα πιο γνωστά κέντρα παραθεριστών στην Αττική, καθώς συνδυάζει την πεντακάθαρη θάλασσα με το καλό φαγητό. Στο Πόρτο Γερμενό βρίσκεται το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων. Η Ψάθα είναι μια από τις καθαρότερες και μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής, με μήκος 2,5 χιλιόμετρα. Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το όνο- μα του φυτού που υπάρχει στην περιοχή. Η αρχαία ονομασία της περιοχής ήταν Πάνορμος και η σημερινή παραλία χρησίμευε ως λιμάνι. Οδικώς από τα Βίλια προς την παραλία της Ψάθας, το τοπίο είναι ονειρεμένο και αποτελεί πλέον σταθερό προορισμό για κοντινές αποδράσεις από την Αθήνα και τις γύρω περιοχές, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Αλεποχώρι βρίσκεται σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από τα Βίλια. Ο επισκέπτης συνδυάζει το μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά, το καλό ψάρι στις ψαροταβέρνες της περιοχής και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος χάνεται μέσα στα νησάκια των Αλκυονίδων. Τον Αύγουστο, ο δήμος πραγματοποιεί σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με την ονομασία «Λαμπέτεια», ως ελάχιστη τιμή προς την ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη, που γεννήθηκε στα Βίλια το 1926. Στον Κιθαιρώνα πραγματοποιούνται δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, πτήσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς και αιωρόπτερα.
Περισσότερα...